Tüp bebek uygulamasında ilaçlarla yeterli büyüklüğe getirilen yumurtalar genellikle vajinal yolla duruma göre abdominal yolla anestezi ile sedasyon altında steril koşullarda 15 dakika suren OPU dediğimiz bir işlemle yumurta toplama işlemi yapılmaktadır.
Sperm ve yumurta döllenme için birleştirilir ve bu işlemden sonra bu başarılı döllenmiş yumurtalardan biri veya birkaçı kadının rahmine yerleştirilir.
Ultrason takipleri sırasında değerlendirilen bir diğer faktör de rahmin içini döşeyen ve endometrium advertı verilen tabakanın yapısı ve kalınlığıdır. Gebelik oluştuğunda endometriuma yerleşeceğinden bunun yapısı son derece önemlidir.
Bu işlem sırasına endometrium bölgesinin hekim tarafından sağlıklı bir şekilde görülebilmesi gerekiyor. Bu nedenle mesanenin dolu olması istenir. Hasta işlem öncesinde bol miktarda sıvı almalı ve tuvalete gitmemelidir.
Embriyo transferi ağrısız bir işlem olduğu için anestezi gerekmemektedir. Embriyo transferi ultrason eşliğinde yapılmaktadır. Embriyolar çok ince bir kateter gardenımıyla rahim içine transfer edilir.
Erkeklerin sperm sayılarının azaldığı ve sperm hareketliliğinin az olduğu durumlarda uygulanır.
Tüp bebek, tıp alanındaki üreme teknolojilerinden biridir ve kısırlık sorunu yaşayan çiftlere propertyımcı olmak amacıyla geliştirilmiştir. Bu yöntem, kadının yumurtalıklarından alınan yumurtaların laboratuvar ortamında döllendirilmesi ve oluşan embriyonun anne rahmine transfer edilmesi esasına dayanır.
Embriyo transferinin ardından anne adayı standard hayatına geri dönebilir. Yapılan araştırmalar transfer sonrası hastanın devamlı yatak istirahatında takip edilmesinin yararsız olduğunu göstermiştir. Bu nedenle anne adayı kendini zorlamadan ordinary sosyal hayatına geri dönebilir.
Doktor, daha önce laboratuvarda toplanan ve işlenen spermi rahim boşluğuna yerleştirir. Yerleştirmeden önce laboratuar spermi seminal sıvıyı alarak ve spermi konsantre ederek ‘yıkar’.
– Sperm kalitesi: Erkeğin sperm sayısı, hareketliliği ve şekil bozuklukları başarıyı etkileyebilir.
Aşılama tüp bebek değildir. Her ikisi de kısırlık tedavisinde kullanılan yardımcı üreme teknikleridir ve aralarında bazı farklılıklar vardır.
Yumurta geliştirme aşamasında, kadın hastaya yumurtalarının gelişimini desteklemek için hormonal ilaçlar verilir. Bu ilaçlar Tüp Bebek işlemi sonrası yumurtalıkları uyararak birden fazla yumurta gelişimini sağlar.
İlaç kullanımı devam ederken bir yandan da yumurtaların gelişimi takip edilir. Yumurtaların excellent olgunluğa erişip erişmediği ultrason ile rahatlıkla takip edilebiliyor ve bu takip aşaması kadın için zorlayıcı olmuyor.
Bu görüşmede çiftler tedaviye dair merak ettikleri soruları da doktoruna rahatlıkla yöneltebilir. Gerekli muayene ve tahlillerin yapılmasının ardından tedavinin ilk aşaması olan yumurtalıkların uyarılması ve yumurta gelişiminin takibine geçilir.
Bu yöntemin normal ilişkiye göre avantajı hareket, şekil ve kalite açısından en iyi spermler direkt olarak rahim içine enjekte edilir. Elbette bu işlem kadın için de Polycystic Ovary Syndrome daha takibi yapılıp hazır hale gelen yumurtalama döneminde yapılır.